Tmc - Suomen Maremmano-abruzzese seura

Go to content

Tmc

Jalostus
TMC-testin (Test Morfologico-Caratteriale) käytösosuus (C)
Käytösosuus muodostuu kolmesta osa-alueesta:
1.SUHTAUTUMINEN VIERAISIIN IHMISIIN: Tuomari kättelee koiran omistajan ja tarkastaa mikrosirun avustajan kanssa. Sitten omistaja koirineen pujottelee kuuden ihmisen muodostaman ihmisryhmän lomassa. Ihmiset seisovat ensin paikoillaan eivätkä tuijota koiraa. Seuraavaksi ihmiset alkavat liikkua, keskustelevat keskenään ja kättelevät koiran omistajaa. Lopuksi ihmiset muodostavat kehän koirakon ympärille.
Tuomarin on voitava koskea koiraan. Koiran on liikuttava kaiken aikaa löysällä taluttimella omistajansa kanssa. Koira ei saa osoittaa aggressiivisuutta tai arkuutta.
2.VISUAALINEN HÄIRINTÄ: Kahden 20 metrin etäisyydellä toisistaan olevan paalun väliin on kiinnitetty naru. Naruun on ripustettu 50 cm pituisia muovinauhoja, jotka lepattavat tuulessa. Koirakko kävelee paalulta toiselle ja palaa takaisin toista puolta.
Koiran on kuljettava löysällä taluttimella. Sen tulee palautua mahdollisesta hämmennyksestään nopeasti. Se ei saa osoittaa pelon merkkejä.
3.AMPUMINEN: Koira kävelee omistajansa kanssa osoitettuun suuntaan. Noin 20 metrin etäisyydeltä koirasta ammutaan kaksi laukausta starttipistoolilla, jossa käytetään 6mm panoksia. Ampuja on piilossa koiralta.
Koiran on kuljettava löysällä taluttimella. Se saa huomata laukauksen, mutta reaktion on oltava tasapainoinen, jolloin koira palautuu nopeasti hämmennyksestään.

         MITÄ ASIOITA KÄYTÖSOSUUS KOIRASTA SELVITTÄÄ?
         
Suhtautuminen vieraisiin ihmisiin: Onko koira luoksepäästävä, ystävällinen, avoin (sen tunnetila näkyy selvästi sen eleistä) - välinpitämätön – pidättyväinen – arka – aggressiivinen?
Suhtautuminen näköärsykkeeseen: Onko koira rohkea – pelokas? Onko koira tasapainoinen – hermostunut?
Ampuminen: Onko koira paukkuvarma – paukkukokematon (kestää toisen laukauksen paremmin, palautuu nopeasti) – paukkualtis  – paukkuarka? Hyväksyttyjä reaktioita ovat kaksi ensimmäistä. Onko koira tasapainoinen – hermostunut?
Käytösosuus selvittää koiran käyttäytymistä alueensa ulkopuolella omistajansa kanssa. Se antaa tietoa koiran yhteiskuntakelpoisuudesta eli voiko koiran kanssa liikkua turvallisesti ihmisten ilmoilla ja vieraissa ympäristöissä. Koko käytösosuus selvittää koiran hermorakenteen vahvuutta.
Käytöksen testaukseen voi osallistua 20 kk täyttänyt m-a. Jotta lopputulos olisi hyväksytty, koiran on selviydyttävä kaikista kolmesta osa-alueesta.
Maremmano-abruzzesen vartiointikäyttäytymistä voi arvioida vain sen ollessa omalla alueellaan tai oman eläinlaumansa kanssa. Yleistä suhtautumista vieraisiin eläinlajeihin voi toki nähdä sen oman reviirin ulkopuolellakin.

Back to content